dimarts, 17 de març del 2015

Falles cantonals i combatives

Estic preocupada perquè a Gandia estem perdent l'essència pixavina. De sempre se'ns ha conegut per tota la 'contornà' pel nostre puntet. Som pixavins i no pixem pixum com tu, pixem vi perquè som més guais. I això és així de tota la vida.

Cada cosa com siga, i si a Gandia som més molons, doncs es diu i ja està. Encara que siga molons només en apariència perquè si en alguna cosa hem sigut sempre experts és en aparentar el que no som. Que alcen la mà tots els que alguna vegada han demanat un prèstec al banc per a que la filla siga la reina de la falla i que porte el vestit més bonic de tota la història fallera pixavina. I si després no hi ha diners per a altres coses... doncs se n'ampren més i au. Si no ho has fet tu mateix segur que en coneixes a algú. Segur.

Boníssims aparentant i dissimulant.  De fet, al típic acte d'ignorar a una persona coneguda i/o fer com que no se la coneix, se li anomena gandierisme, perquè designa l'acció d'imitar el comportament de l'habitant de Gandia.
Ai, Mari... que no t'havia vist... o és gandiero o està relacionat d'alguna manera amb gent d'alla. No falla.  

Tenim puntillo. Però amb raó, que som cap de comarca. I no qualsevol comarca, ojito... que parlem de La Safor (òbviament ací estic excloent a la Valldigna). És normal. Forma part del nostre taranna. Però què està passant últimament??  Fins a fa poc a Gandia hi havien 24 falles i enguany hi ha 23 i a més a una altra falla que volia afegir-se se li ha denegat el permís per majoria absoluta per part de la resta de falles. Què vos passa gandians?? 

A València city hi ha uns 800.000 habitants i 385 falles. A Gandia en som uns 80.000 habitants i només hi ha 23 falles. On està el nostre esperit pixaví?? Anem a ser menys que a València?? A quin Santo (llegir amb veu de la senyora Elvira de Montesa)?? Per a equiparar-nos amb els de la capi hauriem de tindre a Gandia unes 38 falles, això vol dir que ens en falten 15!! Ara, que el que hauriem de fer realment és superar-los. No saben amb qui se la juguen... una falla a cada cantó!! 

I una altra cosa que hem d'afegir i posar-nos la medalleta de ser els primers en fer-ho és una nova categoria: "Falles alternatives" on anirien totes aquelles falles que vulguen fer el monument a la manera tradicional, amb trastos vells, amb crítica, amb ganes... de manera participativa. Falles que òbviament no entrarien al concurs perquè esta nova categoria estarà per damunt del bé i del mal i passaran de la banalitat dels premis, així com de participar a l'ofrena, perquè esta serà una categoria pura, com les falles d'abans, les originals. Perquè al cap i a la fi es tracta d'això, de recuperar els nostres origens. 

Perquè no volem perdre la nostra identitat: Suma't a unes falles populars cantoneres alternatives i combatives, per la continuïtat de l'essència pixavina.





Aquest article ha estat publicat al llibret de la Falla Popular i Combativa la Delicà, de Gandia.